«Η Ανάλυση και η Σύνθεση του Νου και της Ύλης»: Μαθήματα Βουδιστικής Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας

Αρχική Σελίδα » Διαλογισμοί και Μαθήματα » «Η Ανάλυση και η Σύνθεση του Νου και της Ύλης»: Μαθήματα Βουδιστικής Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας

«Η Ανάλυση και η Σύνθεση του Νου και της Ύλης»: Μαθήματα Βουδιστικής Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας

Τα μαθήματα για την «Ανάλυση και την Σύνθεση του Νου και της Ύλης» είναι μια σειρά μαθημάτων ψυχολογίας και φιλοσοφίας πάνω στις υπέρτατες πραγματικότητες όπως αναφέρονται στις αυθεντικές ομιλίες του Βούδα. Αυτές οι ομιλίες απαντώνται στο Σούτα Πίτακα (Sutta-piṭaka – Συλλογή των Ομιλιών), και στο Αμπιντάμα Πίτακα (Abhidhamma-piṭaka – Συλλογή της Υπέρτατης Διδασκαλίας).

Παρόλο που στο Σούτα Πίτακα υπάρχει μια θεμελιώδης ανάλυση, είναι όμως στο Αμπιντάμα Πίτακα που η ανάλυση α) του νου, β) των νοητικών διεργασιών, γ) της ύλης, και δ) του Νιμπάνα/Νιρβάνα—δηλαδή των τεσσάρων υπέρτατων πραγματικοτήτων—παρουσιάζεται σε μια ευρεία συστηματοποίηση, η οποία συνδυάζει την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και την ηθική σε μια μοναδική και αξιοσημείωτη σύνθεση.

Εδώ καθορίζεται η σύσταση του ανθρώπου, ορίζεται η συνείδηση και τα είδη της, αναλύονται και ταξινομούνται οι σκέψεις, οι γνωστικές διαδικασίες και οι νοητικές ιδιότητες. Ο συνειδητός, υποσυνείδητος και ασυνείδητος νους, για τον οποίο ο Βούδας δίδαξε πριν 2.500 χρόνια, περιγράφονται λεπτομερώς. Μάλιστα, οι αναλογίες ως προς τη σύγχρονη ψυχολογία, είναι πολύ εντυπωσιακές.

Αναλύονται και κατατάσσονται διεξοδικά οι θεμελιώδεις μονάδες της ύλης, οι ιδιότητες της ύλης, η σχέση και αλληλεξάρτηση μεταξύ νου και ύλης, για την κατανόηση τους, όπως πραγματικά είναι, αλλά και για την υπέρβασή τους. Όλα ενσωματώνονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος απελευθέρωσης και βοηθούν στην πρακτική του διορατικού διαλογισμού, ο οποίος είναι επίσης αναλυτικός ως προς τα υλικά και νοητικά φαινόμενα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης που τέτοιο έργο ανελήφθη διεξοδικά και ρεαλιστικά, χωρίς ανάμειξη οποιασδήποτε δεισιδαιμονίας, μεταφυσικής, αποκρυφισμού, μυστικισμού και μυθολογίας.

Οι βουδιστές μοναχοί, μελετητές, δάσκαλοι διαλογισμού και διαλογιστές στις χώρες της Τεραβάδα κρατούν το Abhidhamma σε ύψιστη εκτίμηση, συνεχίζοντας τη μελέτη του με μεγάλη επιμέλεια.

O Bhante Nyanadassana έχει διδάξει αυτά τα μαθήματα σε πολλούς μαθητές στην νότια Ασία και τώρα τα διδάσκει στα Ελληνικά στη χώρα μας.

Σχετικά Κείμενα

Διαβάστε τα παρακάτω σχετικά άρθρα:

Ανάλυση & Σύνθεση του Νου & της Ύλης

Εισαγωγή στην Ανάλυση & Σύνθεση του Νου & της Ύλης

Η Εξάλειψη των Βαθειά Ριζωμένων Νοητικών Μολύνσεων

Σχετικά Video

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αποστόλου Παύλου 5,

Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.

+30 213 088 9977

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

Επικοινωνείστε με το Κέντρο Τεραβάδα Αθήνας

    Το όνομά σας (υποχρεωτικό)

    Το Email σας (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Το μήνυμά σας

    Εγγραφείτε εδώ! Θα σας ενημερώνουμε για τα δωρεάν μαθήματά μας και θα σας στείλουμε ως δώρο, μία από τις δημοφιλέστερες ομιλίες του Βούδα, Karaṇīya Metta Sutta, σε e-book, στα Ελληνικά.

    * indicates required