Πώς βοηθά ο διαλογισμός

Πώς βοηθάει ο διαλογισμός

Ο διαλογισμός μάς βοηθάει να μειώσουμε το στρες και το άγχος στην καθημερινότητά μας και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Όλο και πιο πολλοί καταλαβαίνουν ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες και έτσι αντιμετωπίζουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα τα καθημερινά τους προβλήματα. Επίσης, ο διαλογισμός μάς βοηθάει να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας ως άνθρωποι, καλλιεργώντας τη σοφία και τη συμπόνια μας. Ακόμα, ο διαλογισμός είναι μία μέθοδος για να γνωρίσουμε το πνεύμα μας και να το εξελίξουμε. Πρώτα μαθαίνουμε πώς να αναγνωρίζουμε τις αρνητικές και τις θετικές καταστάσεις του πνεύματός μας και κατόπιν, με την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις αρνητικές και να καλλιεργήσουμε τις θετικές. Καθώς το πνεύμα μας γίνεται όλο και πιο θετικό, οι πράξεις μας γίνονται πιο αγνές, νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, ωφελώντας ταυτόχρονα τους άλλους.

Όλοι μπορούν να διαλογιστούν. Όλοι μπορούν να μάθουν να διαλογίζονται και να απολαμβάνουν τα οφέλη του διαλογισμού. Οι βουδιστές σέβονται όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις ή φιλοσοφικές σχολές και προσφέρουν με χαρά τη βοήθειά τους χωρίς καμία διάκριση.

Πώς μπορούμε να διαλογιστούμε στην αναπνοή μας:

  • Καθίστε σε μια άνετη στάση με τον κορμό του σώματός σας ευθυγραμμισμένο αλλά χωρίς ένταση.  Κλείστε τα μάτια σας, επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και αισθανθείτε την.
  • Αναπνεύστε κανονικά, ήρεμα χωρίς να σκέφτεστε τώρα αναπνέω με έναν διαφορετικό τρόπο.  Προσπαθήστε να νιώσετε μόνο την αναπνοή σας στην άκρη της μύτης σας.
  • Αισθανθείτε την αναπνοή σας και ξεχάστε κάθε σκέψη. Κάθε στιγμή που το πνεύμα σας περισπάται φέρτε το πίσω στην αναπνοή σας
  • Βαθμιαία θα νιώσετε να εξαφανίζεται το στρες από το σώμα σας και το πνεύμα σας. Θα βιώσετε βαθιά εσωτερική γαλήνη και ηρεμία.
  • Μείνετε σε αυτή την γαλήνη-ηρεμία για όσο πιο πολύ μπορείτε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθήστε να θυμηθείτε αυτήν την γαλήνη-ηρεμία που νιώσατε στο διαλογισμό.

Αυτός ο διαλογισμός μπορεί να γίνεται κάθε πρωί πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Μπορούμε επίσης να τον επαναλαμβάνουμε για πέντε λεπτά στο χώρο εργασίας ή όπου αλλού έχουμε την ευκαιρία. Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο διαλογισμός θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη υγεία, καλύτερη συγκέντρωση, πνευματική και σωματική ευεξία που θα μας βοηθήσει να δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις.