Συστηματική πνευματική εξάσκηση

Στο Κέντρο μας εκτός από τα μαθήματα διαλογισμού θα βρείτε και πολλές άλλες δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να μας βοηθήσουν στην πνευματική μας εξάσκηση.

Έχοντας δει τα οφέλη του διαλογισμού, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πιο συστηματική πνευματική εξάσκηση μέσα από το μονοπάτι του Βουδισμού.

Αυτό το πνευματικό μονοπάτι περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η μελέτη των διδασκαλιών του Βούδα, η άσκηση μέσω των προσευχών, οι απομονώσεις και οι ενδυναμώσεις.

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια πιο συστηματική πνευματική εξάσκηση στο μονοπάτι του Βουδισμού;

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να μελετήσουμε και να ασκηθούμε στις διδασκαλίες του Βούδα σε μια συστηματική εξάσκηση:

1)  Για να αναπτύξουμε τη σοφία μας

2)  Για να καλλιεργήσουμε μια καλή καρδιά

3)  Για να μάθουμε να διατηρούμε μια ειρηνική κατάσταση στο πνεύμα μας

Εάν δεν προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τη σοφία μας, θα παραμείνουμε σε άγνοια όσον αφορά την αληθινή φύση των φαινομένων. Παρόλο που ευχόμαστε να είμαστε ευτυχισμένοι, λόγω της άγνοιάς μας οδηγούμαστε σε μη ενάρετες πράξεις, που είναι η κύρια αιτία όλης μας της δυστυχίας.

Εάν δεν καλλιεργήσουμε μια καλή καρδιά, η εγωιστική μας πρόθεση θα καταστρέφει την αρμονία και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Ακόμα, δεν θα έχουμε εσωτερική ειρήνη και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποκτήσουμε αγνή ευτυχία. Χωρίς εσωτερική ειρήνη, η εξωτερική ειρήνη είναι αδύνατη.

Εάν δεν μάθουμε να διατηρούμε μια ειρηνική κατάσταση στο πνεύμα μας, δεν θα είμαστε χαρούμενοι ακόμα και αν οι εξωτερικές συνθήκες είναι ιδανικές. Αντίθετα, όταν το πνεύμα μας είναι ειρηνικό, είμαστε χαρούμενοι ακόμα και όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι δύσκολες.

Επομένως, η ανάπτυξη αυτών των ιδιοτήτων μέσω συστηματικής πνευματικής εξάσκησης είναι τεράστιας σημασίας για την καθημερινή μας ευτυχία.

Σεβάσμιος Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο