Η Προσφορά στον Πνευματικό Οδηγό

Η Προσφορά στον Πνευματικό Οδηγό, ή Λάμα Τσόπα στα θιβετανικά, είναι μια ξεχωριστή Γκουρού γιόγκα του Τζε Τσονγκάπα που σχετίζεται με την Ύψιστη Γιόγκα Τάντρα.

Όλες οι σχολές του Βουδισμού συμφωνούν ότι η άσκηση στην Γκουρού γιόγκα, την ακλόνητη στήριξη δηλαδή σε ένα Πνευματικό Οδηγό, είναι η ρίζα του πνευματικού μονοπατιού και το θεμέλιο όλων των άλλων πνευματικών επιτεύξεων.

Η Γκουρού γιόγκα της Προσφοράς στον Πνευματικό Οδηγό περιέχει όλες τις ασκήσεις (Λαμρίμ, Λοτζόνγκ, Βατζραγιάνα Μαχαμούντρα) που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στη φώτιση κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ανθρώπινης ζωής.

Αυτή η άσκηση περιλαμβάνει απαγγελία προσευχών με διαλογισμό και προσφορά τσογκ. Η προσφορά περιλαμβάνει τρόφιμα (όχι αλκοόλ και κρέας), γλυκά, λουλούδια, κεριά κ.ά.

Μπορείτε ελεύθερα να συμμετάσχετε.

Περισσότερες πληροφορίες για την Προσφορά στον Πνευματικό Οδηγό θα βρείτε στο βιβλίο Μεγάλος Πακτωλός Χάρης του Σεβάσμιου Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο.


Γλωσσάρι

Τσογκ = άσκηση προσφοράς και εξαγνισμού

Γκουρού = Πνευματικός Οδηγός

Γκουρού γιόγκα = πρακτική διαλογισμού, στην οποία ο ριζικός Δάσκαλος, ή Γκουρού, αναγνωρίζεται ως η πεμπτουσία όλων των Βούδα. Ο ασκούμενος μέσα από την κατανόηση της κενότητας οραματίζεται τον εαυτό του με τη μορφή του Γκουρού του. Μέσω αυτής της πρακτικής, όλες οι ενάρετες ιδιότητες των Βούδα μπορούν γρήγορα να μεταδοθούν στον ασκούμενο.

Λαμρίμ = Τα Στάδια του Μονοπατιού προς τη Φώτιση μέσα από τον έλεγχο του πνεύματος στην καθημερινότητα. Επίσης γνωστό ως Καντάμ Λαμρίμ.

Λοτζόνγκ = Η άσκηση της λήψης και της προσφοράς.

Βατζραγιάνα Μαχαμούντρα = Μια ξεχωριστή μέθοδος για να εξαγνίσουμε τον κόσμο μας, τον εαυτό μας, τις απολαύσεις μας και τις δραστηριότητές μας, η οποία μας οδηγεί γρήγορα στη φώτιση.