Γενικό Πρόγραμμα

Μαθήματα διαλογισμού για όλους

 

Το Γενικό Πρόγραμμα διδάσκεται σε όλα τα κέντρα της Παράδοσής μας και αποτελεί μέρος των τριών προγραμμάτων μελέτης του Βουδισμού Καντάμ-πα. Είναι ιδανικό σημείο εκκίνησης για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με το Βουδισμό και το διαλογισμό. Σ’ αυτόν τον κύκλο μαθημάτων διαλογισμού παρουσιάζονται τεχνικές διαλογισμού σύμφωνα με τις αυθεντικές διδασκαλίες του Βούδα της παράδοσης Μαχαγιάνα.

Στόχο έχει να βοηθήσει τους ασκούμενους να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους και στην εμπειρία του Βουδισμού. Τα μαθήματα διαλογισμού έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αυτοτελή. Όμως στο σύνολό τους αποτελούν έναν κύκλο μαθημάτων που προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον τον παρακολουθήσει να αποκτήσει μια βασική εμπειρία στο διαλογισμό και στον έλεγχο του πνεύματός του.

Κάθε μάθημα διαρκεί ενενήντα λεπτά και περιλαμβάνει καθοδηγούμενο διαλογισμό και ομιλία. Αυτά τα μαθήματα  απευθύνονται σε όλους, ανεξάρτητα από την εμπειρία, την ηλικία, τις γνώσεις και τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Όλα τα μαθήματα διαλογισμού βασίζονται στα βιβλία του Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο Σύγχρονος Βουδισμός και Πώς να Μεταμορφώσετε τη Ζωή σας.

Όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά στη ζωή μας και συναντάμε δύσκολες καταστάσεις, έχουμε την τάση να θεωρούμε  την ίδια την κατάσταση ως ένα δικό μας πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα οποιαδήποτε προβλήματα και εάν βιώνουμε προέρχονται από τη μεριά του πνεύματος. Εάν επρόκειτο να ανταποκριθούμε στις δύσκολες καταστάσεις με ένα θετικό ή ειρηνικό πνεύμα δε θα ήταν προβλήματα για μας, πράγματι, ίσως ακόμα και να τις θεωρούσαμε ως προκλήσεις ή ευκαιρίες για να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε. Τα προβλήματα εμφανίζονται μόνο εάν ανταποκριθούμε στις δυσκολίες με ένα αρνητικό πνεύμα. Γι’ αυτό λοιπόν, εάν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι από τα προβλήματα, θα πρέπει να μεταμορφώσουμε το πνεύμα μας.  Από το βιβλίο του Σεβάσμιου Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο Σύγχρονος Βουδισμός.

 

Πληροφορίες

  • Πότε:  κάθε Δευτέρα στις 19.30-21.00
  • Πού: Θησέως 12-14, 3ος όροφος

Για τη δομή του μαθήματος μπορείτε να δείτε εδώ. Εάν έχετε ερωτήσεις κάποιες απαντώνται εδώ.