Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σεβάσμιος Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο Ρίνποτσε

Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο – Ιδρυτής της ΠΝΚ

Ο Σεβάσμιος Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο είναι ένας πλήρως πραγματωμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος του διαλογισμού και του Βουδισμού.
Ο Γκέσε-λα, όπως τον αποκαλούν οι μαθητές του, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αναβίωση του Βουδισμού Καντάμ-πα, παγκοσμίως στις μέρες μας.

Σπουδές και Απομόνωση

Από την ηλικία των οκτώ, ο Γκέσε-λα μελέτησε εκτενώς στα μεγάλα μοναστικά πανεπιστήμια του Θιβέτ. Απέκτησε τον τίτλο του Γκέσε, ο οποίος σημαίνει πνευματικός φίλος. Κάτω από την καθοδήγηση του Τρίτζανγκ Ρίνποτσε, που ήταν ο Πνευματικός του Οδηγός, πέρασε τα επόμενα δεκαοκτώ χρόνια σε διαλογιστική απομόνωση στα Ιμαλάια.

Διδάσκοντας στη Δύση
Το 1977 αποδέχτηκε την πρόταση να διδάξει στο Κέντρο Διαλογισμού Καντάμ-πα Μαντζούσρι, στην Αγγλία. Εκεί έζησε για πολλά χρόνια δίνοντας διδασκαλίες και καθοδήγηση σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών. Ο Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο συνέχισε να διδάσκει τον Βουδισμό Καντάμ-πα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Έγραψε μια σειρά από αξιοθαύμαστα βιβλία για τη βουδιστική σκέψη και το διαλογισμό. Έχει θεσπίσει τρία μοναδικά προγράμματα μελέτης και έχει ιδρύσει πάνω από 1.000 κέντρα διαλογισμού σε όλον τον κόσμο. Έχει εκπαιδεύσει καταρτισμένους δασκάλους και μια ακμάζουσα μοναστική κοινότητα και δημιούργησε ένα πρόγραμμα για να χτίσει Βουδιστικούς ναούς σε κάθε μεγάλη πόλη στον κόσμο.

Διδάσκοντας με το παράδειγμα
Στις διδασκαλίες του ο Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο δίνει έμφαση στη σημασία του διαλογισμού και στο πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Πιο συγκεκριμένα δίνει έμφαση στην ανάγκη να είμαστε αληθινά χαρούμενοι, και στο πώς να αναπτύξουμε μια καλή καρδιά ώστε να βοηθάμε τους άλλους. Όλες αυτές τις αρετές τις επιδεικνύει τέλεια στη ζωή του.
Αυτός ο αξιοθαύμαστος Δάσκαλος εμπνέει τόσους πολλούς ανθρώπους από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες, γιατί διδάσκει με το παράδειγμά του. Είναι ένας ταπεινός Βουδιστής μοναχός που έχει αφιερωθεί στο να βοηθάει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να βρουν αληθινή ευτυχία μέσα στην καρδιά τους.