Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι να περιμένετε στο μάθημα διαλογισμού

Τα μαθήματα διαλογισμού είναι κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους στο διαλογισμό

Στα μαθήματά μας θα βρείτε μια σύγχρονη και επίκαιρη παρουσίαση της αρχαίας σοφίας των διδασκαλιών του Βούδα όπως παρουσιάζονται στην Παράδοση της Νέας Καντάμ-πα. Οι διδασκαλίες αυτές αφορούν το σημερινό άνθρωπο. Έχουν στόχο να τον βοηθήσουν να μεταμορφώσει κάθε αντίξοη και δύσκολη συνθήκη της καθημερινότητάς του μέσα από τη βαθιά γνώση και έλεγχο το πνεύματός του.

Η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι μιάμιση ώρα και καθόμαστε σε καρέκλες.

Η δομή του μαθήματος διαλογισμού 

  • Το μάθημα ξεκινάει με έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό από τον Δάσκαλο.
  • Ακολουθεί η εξήγηση ενός θέματος επάνω στο αντικείμενο του διαλογισμού.
  • Το μάθημα ολοκληρώνεται με ένα σύντομο διαλογισμό.

Μετά το τέλος του μαθήματος υπάρχει για όποιον το επιθυμεί χρόνος για περαιτέρω συζήτηση με τον Δάσκαλο.

Διαβάζουμε στο Σύγχρονο Βουδισμό:

Η πηγή όλων των καθημερινών προβλημάτων μας είναι οι πλάνες μας όπως η προσκόλληση. Από το χρόνο χωρίς αρχή, επειδή έχουμε υπάρξει τόσο μα τόσο προσκολλημένοι στην εκπλήρωση των δικών μας ευχών, έχουμε πραγματοποιήσει πολλά είδη μη-ενάρετων πράξεων –πράξεις οι οποίες έβλαψαν τους άλλους. Ως αποτέλεσμα συνεχίζουμε να βιώνουμε διάφορα είδη δυστυχίας και άθλιες καταστάσεις από τη μια ζωή στην άλλη χωρίς τέλος. Όταν δεν εκπληρώνονται οι ευχές μας συνήθως βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα, όπως στενοχώρια ή κατάθλιψη. Αυτό είναι το πρόβλημά μας, επειδή είμαστε τόσο πολύ προσκολλημένοι στην πραγματοποίηση των ευχών μας. Όταν χάνουμε ένα στενό φίλο βιώνουμε πόνο και στενοχώρια, όμως αυτό συμβαίνει μόνο λόγω της προσκόλλησής μας σε αυτόν το φίλο. Όταν χάνουμε τα υπάρχοντά μας, τη θέση μας ή τη φήμη μας, βιώνουμε στενοχώρια και κατάθλιψη επειδή είμαστε τόσο πολύ προσκολλημένοι σε αυτά τα πράγματα.

Εάν δεν είχαμε προσκόλληση, δε θα υπήρχε βάση για να βιώσουμε αυτά τα προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε διαμάχες, εγκληματικές πράξεις, ακόμα και σε πολέμους, αλλά όλες αυτές οι πράξεις εμφανίζονται από τη δυνατή προσκόλληση στην πραγματοποίηση των ευχών τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να βιώνεται από τα έμβια όντα το οποίο να μην προέρχεται από την προσκόλλησή τους. Αυτό αποδεικνύει ότι εάν δεν ελέγξουμε την προσκόλλησή μας, τα προβλήματά μας δε θα σταματήσουν ποτέ. Από το βιβλίο του Γκέσε Κέλσανγκ Γκιάτσο Σύγχρονος Βουδισμός.